Julkaistu

Monilahjakas Ester Horesh säveltää ja tekee ompelutöitä

 

 

Ester ”Eti” Horesh on lahjakas lauluntekijä ja muusikko Israelista. Hänen äitinsä kuoli Esterin ollessa vasta teini-ikäinen. Ester tuli uskoon pian lukion jälkeen ja tutustui hänet kastaneen Joseph Alkahen suomalaiseen vaimoon. Siitä syntyi ensimmäinen yhteys Suomeen.

Vasemmalla Ester Horesh myymässä tekemiään koruja sekä ompelutöitä Ga’atonissa, kibbutsissa järjestetyssä myyjäistapahtumassa. Oikealla Ester ja Ja´akov Horesh yhdessä Juha-Pekka ja Hanna Rissasen kanssa Immanuel-kirkon takana Tel Aviv-Jaffassa. Rissaset ovat toimineet lähetteinä Kylväjän kautta.


Ester lauloi oopperassa ja kiersi myöhemmin miehensä Ja´akovin kanssa ulkomailla esittämässä liturgista ja israelilaista musiikkia pääasiassa kirkoissa. Hänen miehensä on pianisti ja säveltäjä, ja he ovat toimineet muun muassa Petach Tikvan Babtistikylän ylistysmusiikin johtajina 15 vuoden ajan. He vastasivat myös Shalhevetjah-seurakunnan musiikista joitakin vuosia. Ester ja Ja´akov ovat tehneet kirjoittamistaan lauluista kirjasen, jonka lauluista jotkut ovat edelleen käytössä Israelin messiaanisissa seurakunnissa.

Kuvissa Esterin valmistamia käsitöitä.


Käsityöt ja herkät silkkihuivit

Nykyisin Ester osallistuu ahkerasti eri kansojen ompeluperinnettä käsitteleville luennoille asuinpaikassaan Ga’aton-kibbutsissa sekä ympäristön kibbutseissa Galileassa.

– Aloin syventyä ompelutöihin, kun tutustuin Zohar Wilbush’iin ja työskentelin hänen kanssaan. Zohar toimii Israel-museon israelilaisiin käsitöihin keskittyvän etnografisen osaston intendenttinä. Kyseessä ovat juutalaiset, arabi- ja beduiinikäsityöt. Lisäksi olemme matkustelleet eri puolilla Eurooppaa konserteissa, ja siellä tutustuin paikallisiin ompelutöihin, kuten norjalaiseen ”Hardanger”-tyyliin sekä saksalaiseen käsityöhön, jota kutsutaan nimellä ”Shvahm”.

– Suomessa käydessäni opetin Oulussa 24 naisen ryhmälle jemeniläiskäsitöitä. Se oli hieno kokemus! Lisäksi opetin käsitöitä Hollannissa, Saksassa ja useissa paikoissa USA:ssa.

Estherin batiikkivärjäyksellä tekemiä, herkkiä ja ohuita silkkihuiveja on myyty myös Pala maailmalta -kaupan myyntipisteissä. Huivit ovat saaneet ostajien suuren suosion Kylväjän kesäpäivillä ja myyjäisissä.