Julkaistu

Jouluna Israelissa

 

 
”Tässä maassa joulu voi livahtaa ohi huomaamatta. Siltä se vaikutti vielä marraskuussa, mutta joulukuun alkupuolelta alkaen kaikki olikin yhtäkkiä toisin: erään pääkadun liikenneympyrään ilmestyi valtava, kauniisti valaistu joulukuusi, ja koko katu muuttui vähitellen kauniiksi valomereksi kadunvarsiravintoloitten laittaessa kaikkensa peliin. Myös yksityiset kodit saivat kuusensa ja monenlaiset valo- ynnä muut koristeet ikkunoille, parvekkeille ja pihoihin.
 
Oma joulumme oli tähänastisista jouluistamme pelkistetyin; ei edes kuusta – mihin se olisi mahtunutkaan? Ainoana joulutunnelman tuojana toimi poliisilta saatu hanukkakynttelikkö sekä ystäviltä saatu lasinen kynttilämaljakko keittiön pöydällä. Perinteiset suomalaiset jouluruoat ja leipomukset oli unohdettava alkuunsa, koska pienessä kodissamme ei ole uunia. No, mitä meillä sitten oli? Omasta mielestämme meiltä ei puuttunut mitään.”
(Jouluna lähetystyössä, Leena Honkakari)
 
Lähetysalueilla joulun viettäminen tutuilla tavoilla vaatii joskus joustamista. Kataja voi täyttää kuusen viran, joulupöydän herkut, kuten kinkku, laatikot ja leivonnaiset tehdään soveltaen saatavilla olevista aineksista. Monesta tärkeästä pitää luopuakin: sukulaiset ovat kaukana, ja joulunpyhät tavallisia arkipäiviä. Onneksi kortit ja paketit tuovat läheteille jouluterveisiä kotimaasta. Niihin on kääritty ja kirjoitettu rakkautta ja kotoisia asioita. Joulun sanoma on kuitenkin kaikkialla sama, ja työntekijän kertomus Israelista jatkuukin seurakunnan joulujuhlalla:
 
”Pastori Shmuel kutsui eteen yhden henkilön jokaisesta paikalla olleesta eri etnisestä taustasta. Niinpä sitten kuulimme heprean, arabian, brittienglannin ja amerikanenglannin, romanian, venäjän, ukrainan, suomen, ruotsin, norjan, saksan, ranskan, portugalin, espanjan, italian, kiinan, tamilin sekä hindinkielellä: ’Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.’ (Jes. 9:5) Eri kielten nostattaman innostuksen vallassa sama jae kuultiin vielä suahiliksi ja japaniksi, vaikka lukijat eivät niistä kansoista itse olleetkaan.”
 
Leenan kertomus Israelissa vietetystä lähettijoulusta avaa lopuksi pienen, kotoisan tuokion lähetin omasta joulunvietosta:
 
”Kotona jouluyön hiljaisuutta vielä kuunnellessamme Jari tuumasi Koiramäen Fiina-emäntää siteeraten: ’Eiköhän keitetä kahvit, Vapahtaja on syntynyt!’ Ja niin vielä nautittiin oikeaa Suomi-kahvia ja pipareita.”
 
Tämän ja monen muun lähetin kertomuksen voit lukea kokonaisuudessaan Jouluna lähetystyössä -kirjasta, joka on tilattavissa Pala maailmalta -kaupasta:
www.palamaailmalta.fi
www.palamaailmalta.fi/tuotteet/kirjat/jouluna-lahetystyossa-pienjulkaisu/