Julkaistu

Piparkakuntuoksuinen joulu Jakutiassa

”Olen kiertänyt pari tuntia kielenopettajani ehdottamissa kaupoissa heikolla menestyksellä. Löydän karttahaulla tukkukauppakeskittymän toiselta puolelta kaupunkia ja lähden sinne bussilla. Perille saapuessani aurinko on jo laskenut, ja peltiaidalla rajattu alue näyttää vähän epämääräiseltä teollisuusalueelta.

– Onko teillä mitään näistä aineista, kysyn, ja näytän kirjoittamaani listaa tarvitsemistani mausteista, joita en osaa vielä lausua. Ostan pussin inkivääriä ja kanelia. Näen hyllyllä kakun kukkakoristeiden valmistamiseen tarkoitetun setin, ostan senkin, sisällä on nimittäin sydänmuotti. Kauppias neuvoo minut naapuriliikkeeseen, sieltä voisi löytyä puuttuvat aineet. Jatkan matkaani ja ostan jälleen inkivääriä ja kanelia, kun en muistanut, mikä sana tarkoitti mitäkin… ”
(Jouluna lähetystyössä, Eeria Niemi)

Tarpeellisten tarvikkeiden toivomuslista voi lähetysalueella vietetyn joulun jälkeen näyttää hyvin erilaiselta kuin koti-Suomesta lähtiessä. Suurimmat tarpeet voivat olla pieniä asioita, kuten Eerian Jakutiasta etsimiä kotoisia mausteita, inkivääriä ja kanelia, siirappia unohtamatta. Juhlavalmistelut tarjosivat kaukana kotoa myös hyvän tilaisuuden tutustua naapureihin. Yhdessä tekeminen on mukavaa, kun kaiken ohessa voi tutustua ihmisiin ja tapoihin:

”En ole vielä kovin perillä piparkakkutalojen valmistuksen saloista. Naapurini on kotosalla, ja kysyn, haluaisiko hän tulla kanssani kokoamaan ja koristelemaan taloa. Huomaan pian, että hän on monta kertaa näppärämpi tässä hommassa kuin minä, niinpä keskityn täysin sokerinsulatustehtävääni. Yhdessä askaroidessamme tutustumme samalla paremmin ja keskustelemme joulusta, erilaisista jouluperinteistä ja siitä, miksi joulua vietetään. 
Kutsun ystäviä ja tuttuja, paikallisia ja ulkomaalaisia leipomaan kanssani tai leivon yksiksenikin lahjaksi ja pyynnöstä. Joskus rakennetaan puhellen ja kuulumisia vaihdellen, kun taas toiste talot edistyvät levollisessa hiljaisuudessa, jonka keskeyttää naurunremakka, kun keskittynyt otteeni pursottimesta lipeää ja nyrkkini iskeytyy seinään tai ystävä ottaa katon reunasta kiinni, ja se murtuu kuin itsestään.”

Jouluvalmistelujen ja yhdessä puuhastelun syvin merkitys on Jouluna syntynyt lapsi, Vapahtaja, joka tuli tuomaan pelastuksen ja rauhan.

”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan. Oikeus ja vanhurskaus on sen perustus ja tuki nyt ja aina. Tämän saa aikaan Herran Sebaotin pyhä kiivaus.” (Jes. 9:2, 6, 7)

Tämän ja monen muun lähetin kertomuksen voit lukea kokonaisuudessaan Jouluna lähetystyössä -kirjasta, joka on tilattavissa Pala maailmalta -kaupasta: www.palamaailmalta.fi